"Wiem, co jem! Miód", "Wiem, co jem! Makaron" - apetyczne ciekawostki o jedzeniu

 


Autorom serii - bo wierni jej miłośnicy dzięki nowym tytułom mogą mieć już sześć tomów - przyświeca szczytny cel: wychować świadomych konsumentów! Jak tego dokonać? W sposób prosty i niezawodny - za pomocą opowieści zaintrygować, pokazać kulisy powstawania danego produktu, dorzucić garść ciekawostek, wzbogacić tekst ilustracjami, no i rozbudzić apetyty;) 

Mogłoby się wydawać, że wybór żywności, która patronuje kolejnym tomom, jest bardzo "bezpieczny". Któż nie lubi bananów? Kto się oprze pomidorom? Komu nie smakuje pyszny chleb? No i wreszcie - czekolada - wspaniały smakołyk lubiany przez wszystkich! A zdrowy miód? Nie ma tak dobrze! W naszej rodzinie tylko makaron jest przez wszystkich lubiany - pozostałe produkty cieszą się większa lub mniejszą popularnością, bywa że raptem jedna osoba tylko zagłosowałaby w jego obronie;) Dlatego nie wątpię, że bywają dni, gdy obiad przygotowuje się w kilku wersjach i to nie z powodów zdrowotnych, ale "wybrzydzeniowych";) 

Patentem na oswajanie nowych produktów może być taka właśnie lektura! Najmłodsi uwielbiają wiedzieć więcej, tajemnice powstawania dania można zgłębiać wspólnie w kuchni, co też pozytywnie wpływa na pojawienie się apetytu. Jeśli coś razem przygotowujemy, to z pewnością bardziej posmakuje niż zaserwowany posiłek, powstały nie wiadomo dokładnie jak. Ta uwaga dotyczy przyrządzanych potraw, a jeśli chodzi o takie "podstawowe" składniki to właśnie dzięki serii "Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, co jem!" mali odbiorcy dowiedzą się, jak powstaje chleb czy czekolada, jak rosną pomidory lub banany.

Nowe tomy mają i ekologiczny wymiar - zwłaszcza "Miód". Wszak jeśli miód, to tylko prawdziwy, wytworzony przez pszczoły! Dbanie o te owady to nie tylko gwarancja dostępności pysznego miodu, dzięki nim mamy owoce, warzywa, mnóstwo ważnych produktów odżywczych. Jak wygląda życie w ulu? Bardzo intrygująco, o czym przekonać się możemy dzięki lekturze. Poznamy zatem "specjalizacje" pszczół, dowiemy się, czemu miód ma tak różne barwy i jak wybrać ten najlepszy. W ulu powstaje nie tylko słodki przysmak dla łasuchów - o tym także przeczytamy na stronach tej książki. Klarowną opowieść wzbogacają sympatyczne, barwne ilustracje. Ostatnie dwie strony to informacje bardziej szczegółowe, dla tych, których temat wciągnie, którzy chcą wiedzieć jeszcze więcej. 

Opowieść o makaronie rozbudzi Wasze apetyty! W tym tomie znajdziemy i informacje o składnikach, z jakich powstaje, i o rozmaitych formach w jakie może być kształtowany, a prócz tego wiele inspiracji dotyczących jego serwowania, zestawiania z rozmaitymi dodatkami, sosami. Makaron kojarzymy z Włochami, ale można uznać, że jego ojczyzną jest... Mezopotamia! Dlaczego? Sprawdźcie koniecznie! Rozmaite jego odmiany znaleźć można w każdym zakątku świata i takie małe zestawienie znajdziemy w niniejszej pozycji. Niektórzy unikają makaronu, bo wydaje się im tuczący. Autor - Emmanuel Trédez - przekonuje, że jest to błędna opinia. Do tego zdradza, dlaczego warto szukać makaronu wytwarzanego przy pomocy form z brązu i podsuwa alternatywę tym, którzy na gluten są uczuleni. Po tej lekturze niewątpliwie wzrośnie spożycie makaronu na głowę mieszkańca naszego kraju;) (Obecnie jest to pięć kilogramów - tego też dowiedziałam się z tej książki:)).

Polecamy gorąco!
Katarzyna i Młodsza 

Za egzemplarze do recenzji dziękujemy Wydawnictwu Harper Kids








"Wiem, co jem! Miód"

Autor: Françoise Laurent

Ilustrator: Nicolas Gouny

Wydawnictwo: Harper Kids

Oprawa: twarda

Liczba stron: 40

Format: 23x26,5 cm 


"Wiem, co jem! Makaron" 

Autor: Emmanuel Trédez

Ilustrator: Nicolas Gouny

Wydawnictwo: Harper Kids

Oprawa: twarda

Liczba stron: 40

Format: 23x26,5 cm

Komentarze